Retorikkurser.nu

Kurser, utbildningar och föreläsningar

Presentationsteknik

Söker du en personalutbildning inom presentationsteknik? Svenska Retoriksällskapet håller unika utbildningar inom konsten att tala och presentera.

 

Chefer, säljare, informatörer, entreprenörer, marknadsförare, lärare, ingenjörer och andra tjänstemän i långa rader skyndar fram i korridorer och trapphus i allt från privata bolag till kommunala förvaltningar, skolor, universitet, landstingsbyggnader och statliga myndigheter. Under armen, i portföljen eller i famnen finns en bärbar dator.


Med snabba kliv skyndar ofta personerna fram. De ska till ett sammanträde för att hålla en presentation. Datorn riggas upp och sladdar kopplas ihop. Efter vissa mindre tekniska problem kan publiken ta del av bildspelet på en storbildsskärm, som de förväntansfullt tittar på.

 

Tyvärr är många bildspel som används vid presentationer slentrianmässiga och oinspirerande. Mycket går på rutin, ibland alltför mycket. Bildspelspresentationer hör ofta dit. Det är synd. En bra presentation ska vara intressant och meningsfull både för publiken och för den eller de personer som håller presentationen.


Att få tala och agera inför andra människor, är både fantastiskt roligt och en ära, om det görs på rätt sätt. Det är viktigt att tänka på att det är andra människors tid talaren eller talarna tar i anspråk. Den tiden måste förtjänas och användas med respekt och omdöme. Det gör man aldrig genom att vara dåligt förberedd eller oengagerad.


En bra presentation kräver mer än några textrader och bilder ihopsatta i ett bildspel, som visas via PowerPoint eller något annat presentationsprogram. Söker du en kurs som lär människor att bli bättre, intressantare och säkrare presentatörer och talare, oavsett sammanhang?

Svenska Retoriksällskapet erbjuder utbildningar och föreläsningar om presentationsteknik för både mindre och större grupper. De erbjuder även företagsanpassade kurser utifrån era behov och önskemål.

Läs mer: Kurser presentationsteknik

Praktisk retorik

Kurs, 15 poäng.

Vill du bli en bättre talare som fångar dina åhörares intresse? Kursen i praktisk retorik kombinerar klassisk retorik med modern kommunikationsvetenskap och innehåller både teori och praktiska övningar.
Läs mer: Stockholms universitet 

Retorik i teori och praktik

Kurs, 30 poäng.

På kursen studeras både retorikens historia och retoriken i dagens samhälle. Tal och texter från olika tider och kulturer analyseras.

Läs mer: Lunds universitet